នំអន្សមជ្រូក
អន្សមជ្រូក គឺជានំដែលប្រជាជនខ្មែរនិយមធ្វើតាំងពីបុរាណមកម្ល៉េះ។ តាមទំនៀមទម្លាប់ គេច្រើនធ្វើនំអន្សមជ្រូកនៅពេល បុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌ បុណ្យចូលឆ្នាំខ្មែរ និងក្នុងពិធីរៀបអាពាហ៍ពិពាហ៍របស់ប្រជាជនកម្ពុជា ... ។
សព្វថ្ងៃ នំនេះត្រូវគេធ្វើអាជីវកម្មនៅលើទីផ្សារ។
គ្រឿងផ្សំ
[កែប្រែ]
គ្រឿងផ្សំសម្រាប់មនុស្សបរិភោគចំនួន១០នាក់៖
·
អង្ករដំណើប១គីឡូក្រាម
·
ដូងទុំមួយ
·
ខ្លាញ់ជ្រូក(ដុំ) ៣០០ក្រាម
·
សណ្ដែកបាយ ៣០០ក្រាម
·
អំបិល ១ស្លាបព្រាបាយ
·
ម្សៅស៊ុប ១ភាគ២ស្លាបព្រាកាផែ
·
ម្រេច ១ភាគ២ ស្លាបព្រាកាផែ
·
ស្ករស ១ស្លាបព្រាបាយ
·
ខ្ទឹមស ៤ ឬ៥កំពឹស
·
សណ្ដែកដី ១០០ក្រាម
(អាចមិនដាក់ក៏បាន តាមចំណូលចិត្ត)
·
បង្គា ១០០ក្រាម
(អាចមិនដាក់ក៏បាន តាមចំណូលចិត្ត)
·
សាច់ក្រក ២គូ (អាចមិនដាក់ក៏បាន
តាមចំណូលចិត្ត)
·
ស្លឹកចេក ១០ធាង
·
ខ្សែចង (ខ្សែចេក ក្រចៅ ឬខ្សែនីឡុងក៏បាន)។
វិធីធ្វើ
[កែប្រែ]
·
អង្ករអុំ ឬរើសឲ្យស្អាត
យកទៅលាងឲ្យស្អាតដាក់ត្រាំទឹកពីរ ឬបីម៉ោង។
·
សណ្ដែកបាយកិនឲ្យបែកជាពីរ
អុំឲ្យស្អាតកម្ទេចកំទី ដាក់ត្រាំទឹកក្ដៅឧណ្ហៗ ឬទឹកត្រជាក់ចំនួន៣ ឬ៤ម៉ោង។
·
ស្រង់អង្ករដាក់សម្រស់ឲ្យអស់ទឹកល្អ។
·
ដូងទុំកោស (កុំឲ្យដោយលលាដ៏ខ្មៅ)
ពូតយកក្បាលខ្ទិះយកទៅដាក់រម្ងាស់ឲ្យឡើងខាប់ ដាក់អង្ករចូល កូរ
ឬយកសាច់ដូងដែលកោសហើយទៅច្របល់ លាយជាមួយអង្ករ អំបិល ស្ករ ម្សៅស៊ុបបន្តិច
(ធ្វើតាមវិធីណាមួយក៏បាន)។
·
សណ្ដែកបាយលាងយកសម្បកចេញឲ្យអស់
ដាក់សម្រស់ទុកមួយអន្លើសិន។
·
ខ្លាញ់ជ្រូកលាងទឹកឲ្យស្អាត
រួចហាន់ជាចង្វាមូលប៉ុនមេដៃប្រវែង១៥ ឬ១៨សង់ទីម៉ែត (តាមចំនូលចិត្ត)។
·
បុកម្រេច ខ្ទឹមសឲ្យម៉ដ្ឋ
ទើបដាក់ខ្លាញ់ជ្រូក ម្រេច ខ្ទឹមស អំបិល ម្សៅស៊ុបប្រឡាក់ច្របល់ឲ្យសព្វ
ទុកមួយអន្លើសិន។
·
សណ្ដែកដីត្រាំទឹកឲ្យរីកសម្បក
លាងជម្រះឲ្យស្អាត។
·
សាច់ក្រក
លាងទឹកហាន់បញ្ឆិតស្ដើងៗ។
·
បង្គា លាងទឹកឲ្យស្អាត។
·
ចំណាំ ចំពោះសណ្ដែកដី សាច់ក្រក បង្គា បើអ្នកចង់ដាក់វា ត្រូវយកទៅច្របល់លាយក្នុងអង្ករឲ្យបានសព្វ។
·
ស្លឹកចេក
ដាក់ហាលថ្ងៃឲ្យស្រពាប់បន្តិច ទើបយកមកហែកជាបន្ទះធំៗល្មមតាមចំណូលចិត្ត
និងតាមទំហំនំដែលចង់បាន រួចជូតឲ្យស្អាត។
·
ខ្សែត្រូវច្រៀកតូចល្មមចង
ហើយជ្រលក់ទឹកឲ្យទន់ (បើជាខ្សែចេក)។
របៀបវេចនំ
[កែប្រែ]
·
យកសំភារៈដែលបានផ្សំរួចមកដាក់ជិតខ្លួន។
·
ដាក់ស្លឹកចេក២
ឬ៣បន្ទះត្រួតលើគ្នា ហើយដួសអង្ករ ៣ឬ៤ស្លាបព្រាបាយដាក់ចំកណ្ដាលស្លឹក ហើយវាចឲ្យស្ដើង
ឬក្រាស់តាមចំណូលចិត្ត។
·
ដួសសណ្ដែកបាយ៣ស្លាបព្រាបាយ
ដាក់លើអង្ករវាចឲ្យបន្តិច ទើបដាក់ស្នូល(ខ្លាញ់ជ្រូក) ១ដុំពីលើសណ្ដែក។
·
លើកទ្រស្លឹកចេកឡើង
ប្រមូលអង្ករក្ដោបឲ្យចូលគ្នា រុំឲ្យណែន យកខ្សែចងចំពាក់កណ្ដាលកុំឲ្យរបូត។
លើកបញ្ឈរហើយគោះផ្នែកខាងក្បាលនំឲ្យអង្ករធ្លាក់ចុះក្រោម (យកធាងចេក១កំណាត់បុកឲ្យណែន)
ទើបបត់ស្លឹកចេក កាច់ក្បាលនំតាមបំនិនជា៣ជ្រុង ឬ៤ជ្រុងតាមចិត្តស្រឡាញ់។ រួចម្ខាង
ទើបត្រឡប់នំបត់ក្បាលម្ខាងទៀតធ្វើដូចពីមុន ទុកមួយអន្លើ ធ្វើរបៀបនេះរហូតអស់អង្ករ
សណ្ដែក និងស្នូល។
របៀបចង
[កែប្រែ]
គេត្រូវចងក្បាលនំទាំងសងខាងឲ្យតឹង
បន្ទាប់មកគេចងជាកង់ៗ មានចន្លោះប្រវែងស្មើៗគ្នា
កន្ទុយចំណងដែលនៅសល់ត្រូវចងក្រងបញ្ចូលគ្នាទើបស្អាតល្អ។
យកកម្ទេចស្លឹកចេកដែលនៅសល់ ទ្រាប់បាតឆ្នាំង
រួចចាក់ទឹកប្រហែល១ភាគ៣នៃឆ្នាំង ដាក់ដាំឲ្យក្ដៅ ទើបដាក់នំតម្រៀបឲ្យអស់
យកកម្ទេចស្លឹកគ្របពីលើ រួចចាក់ទឹកថែមឲ្យលិចនំ រួចដុតភ្លើងឲ្យឆេះជាប់ល្អរហូត។
រយៈពេលស្ងោរ ពី៥ម៉ោងឡើងទៅ អាស្រ័យលើនំឆ្អិន សាច់អង្កររលាយសាច់មួយ៕
Post a Comment